زخم پای دیابتی

 

درمان پای دیابتی

دیابت یکی از شایع ‌ترین بیماری ‌ها در سراسر جهان است، نا گفته نماند که یکی از عوامل اصلی مرگ و میر نیز می ‌باشد. تخمین زده می‌ شود که تقریباً 366 میلیون نفر از سراسر جهان در سال 2011 به دیابت مبتلا شده ‌اند و پیش بینی می‌شود تا سال 2030 به 552 میلیون نفر برسد.

همانطور که مشخص است، دیابت ممکن است منجر به زخم پای دیابتی (گانگرن) شود. با توجه به نسبت 6.0٪ از افراد مبتلا، 0.5٪ از آن‌ ها ممکن است مجبور به قطع اندام تحتانی شوند. همچنین ممکن است 11 درصد برای کسانی که قطع عضو ندارند و 22 درصد برای کسانی که اندام تحتانی خود را قطع کرده‌ اند منجر به مرگ شود. علاوه بر این، در صورت عدم کنترل قانقاریا، پس از 5 سال قطع عضو، میزان مرگ و میر دیگری نیز وجود دارد که 46 درصد است که از میزان مرگ و میر ناشی از سرطان بیشتر است.

زخم پای دیابتی
زخم پای دیابتی

علل زخم پای دیابتی

 

دلایل متعدد و پیچیده ای برای زخم پای دیابتی وجود دارد که مهم ترین آن ها عبارت اند از: نوروپاتی، کمبود ایسکمی و جریان خون که اکسیژن و مواد مغذی را برای تغذیه سلول ها فراهم می کند که ممکن است منجر به تغییر شکل پا شود.

 

برای مراقبت موثرتر از آسیب های پای دیابتی، نیاز به یک تیم پزشکی چند رشته ای است که در آن هر پزشک با توجه به تخصص خود مراقبت های بهداشتی را به بیمار ارائه می دهد، مانند:

آنژیولوژیست: مشکلات رگ های خونی باریک را درمان می ‌کند.

متخصص دیابت: سطح قند خون بیمار را تنظیم می کند.

جراح عمومی: زخم ها و زخم های مزمن را درمان می کند.

پزشک التهابی: زخم های عفونی و ملتهب را درمان می کند.

پزشک ارتوپد زخم های دیابتی را که به استخوان رسیده اند درمان می کند.

فیزیوتراپیست: به بیماران کمک می کند تا پس از درمان به زندگی عادی روزمره خود بازگردند.

 

زخم پای دیابتی یا آبسه پای دیابتی یک زخم یا زخم باز روی پای فرد مبتلا به دیابت است که اغلب در سطح کف پا یا پایین پا است. زخم پای دیابتی حدود 15 درصد از افراد دیابتی را تحت تاثیر قرار می ‌دهد. خطر ابتلا به زخم پا و قطع عضو با افزایش سن و مدت زمانی که دیابت دارید افزایش می ‌یابد.

 

 

زخم پای دیابتی

زخم پای دیابتی عارضه ‌ای از سطح نا منظم قند خون است که پا ها را درگیر می ‌کند و یکی از شایع ترین دلایل بستری شدن در بیمارستان است. جایی که بهبودی ممکن است هفته ها یا ماه ها طول بکشد. این زخم ها بدون درد هستند، اما به سختی به دلیل شریان‌ های محیطی تحت تاثیر دیابت و خونرسانی ضعیف، بهبود می ‌یابند.

 

زخم پای دیابتی شایع‌ ترین عارضه پذیرش بیماران دیابتی در بیمارستان ‌ها و بیشترین قطع عضو در کشور های توسعه یافته در صورتی که زخم پای دیابتی قابل درمان نباشد، می ‌باشد.

زخم پای دیابتی چیست؟

زخم پای دیابتی، زخم یا زخم باز است که ممکن است در ناحیه ‌ای از پا، به ‌ویژه پایین پا در بیماران دیابتی ظاهر شود. این بیماری می‌ تواند افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ یا دیابت نوع ۱ را به طور یکسان تحت تاثیر قرار دهد.

 

زخم پای دیابتی معمولاً در نتیجه تأثیر منفی دیابت در برخی موارد بر سیستم گردش خون و سیستم عصبی ایجاد می‌ شود، زیرا سطح قند خون بالا ممکن است شانس تغییرات زیر را افزایش دهد که ممکن است توانایی بدن برای بهبودی خود را کاهش دهد.

زخم پای دیابتی اغلب 15 درصد از بیماران دیابتی را تحت تأثیر قرار می ‌دهد و اغلب 6 درصد از بیماران دیابتی مبتلا به زخم پای دیابتی باید در بیمارستان بستری شوند تا برای برخی از عوارض سلامتی که ممکن است در اثر زخم پای دیابتی ایجاد شود، مراقبت ‌های پزشکی ویژه دریافت کنند.

 

زخم پای دیابتی یک مشکل بهداشتی است که با ارائه مراقبت ‌های پزشکی لازم به بیمار دیابتی قابل پیشگیری است و احتمال ابتلا به آن کاهش می ‌یابد.

 

علائم زخم پای دیابتی

این ها برخی از علائمی است که زخم پای دیابتی ممکن است نشان دهد:

 

الف) نشت مایعات از پا ممکن است روی جوراب بیمار دیده شود.

ب) قرمزی و تورم در ناحیه آسیب دیده.

پ) بوی نا مطبوعی که از ناحیه زخم در مراحل پیشرفته بیماری منتشر می شود.

ت) رنگ پوست در ناحیه آسیب دیده در برخی موارد به سیاهی تغییر می کند.

همچنین لازم به ذکر است که زخم پای دیابتی معمولاً بر اساس درجه شدت به چند دسته طبقه بندی می شود و این دسته ها اعدادی از (0-3) دارند و عدد 4 نشان دهنده شدید ترین درجات زخم پای دیابتی است.

درمان زخم پای دیابتی
درمان زخم پای دیابتی

علل و عوامل خطر زخم پای دیابتی

در اینجا فهرستی از مهم‌ ترین علل و عواملی که ممکن است شانس ابتلا به زخم پای دیابتی را افزایش دهند آورده شده است:

 

  1. 1. آسیب عصبی

دیابت می ‌تواند باعث از دست دادن کامل احساس در پا ها یا تغییر در احساس فرد نسبت به پوست و اندام تحتانی خود شود، در شرایطی که به عنوان نوروپاتی محیطی یا نوروپاتی دیابتی شناخته می‌ شود.

 

به دلیل تغییراتی که در اعصاب افراد مبتلا به شرایط فوق الذکر ایجاد می شود، زخم پای دیابتی ممکن است در نتیجه نا توانی بیمار در احساس گرما، سرما یا درد به طور طبیعی ایجاد شود که ممکن است او را کمتر متوجه آسیب یا حتی شکستگی در بدن خود کند. اندام تحتانی و بدون توجه به موقع به چنین مشکلاتی، ممکن است بیمار مراقبت های پزشکی لازم را دریافت نکند که ممکن است وضعیت او را بد تر کند.

 

  1. 2. مشکلات سیستم گردش خون

دیابت ممکن است بر رگ‌ های خونی در گردش بدن تأثیر منفی بگذارد، زیرا ممکن است باعث بیماری عروق محیطی شود، بیماری که ممکن است باعث گردش خون ضعیف در نتیجه انسداد یا تنگ شدن برخی از رگ ‌های خونی شود که ممکن است سرعت بهبود زخم را کاهش دهد.

 

از آن جایی که زخم ها به درستی و با سرعت معمول بهبود نمی ‌یابند، ممکن است زخم پای دیابتی در ناحیه آسیب دیده ظاهر شود.

 

برخی دیگر از مشکلات گردش خون نیز ممکن است شانس ابتلا به زخم پای دیابتی را افزایش دهند، مانند: فشار خون بالا و سطح کلسترول بالا.

 

  1. 3. سایر عوامل و دلایل

علاوه بر موارد فوق، در اینجا فهرستی از بارز ترین عوامل و سایر عللی که ممکن است شانس ابتلا به زخم پای دیابتی را افزایش دهند، آورده شده است:

 

الف) ابتلا به دیابت بدون انجام درمان های لازم برای کنترل آن.

ب) داشتن مشکلات چشمی یا کلیوی به دلیل دیابت.

پ) پوشیدن کفش های باریک یا نا مناسب یا راه رفتن با پای برهنه.

ت) عفونت قبلی زخم پای دیابتی در بیمار.

عوامل دیگری مانند: سیگار کشیدن، ورزش نکردن و چاقی.

عوارض زخم پای دیابتی

زخم پای دیابتی ممکن است باعث ایجاد احساس کلی ناراحتی شدید شود، زیرا زخم برای بهبودی نیاز به دوره طولانی تری دارد، و در برخی موارد شدید، پزشکان ممکن است مجبور به استفاده از گزینه قطع عضو شوند، به خصوص که زخم پای دیابتی ممکن است باعث ایجاد زخم شود.

 

درمان زخم پای دیابتی

برای درمان این مشکل سلامتی، بیمار معمولاً تحت یک برنامه درمانی یکپارچه قرار می گیرد که شامل موارد زیر است:

 

درمان ها و پیگیری های لازم برای کنترل سطح قند خون.

اقداماتی برای جلوگیری از عفونت و التهاب، مانند تمیز نگه داشتن ناحیه آسیب دیده، پوشاندن پانسمان ناحیه آسیب دیده و اجتناب از راه رفتن با پای برهنه.

اقداماتی برای کاهش فشار روی پا ها مانند: استفاده از آتل، نشستن روی ویلچر و پوشیدن کفش مخصوص.

ارائه مراقبت های پزشکی لازم برای تسریع در بهبود زخم ها پس از بروز آن ها مانند: پانسمان زخم ها و استفاده از پماد ها و دارو های موضعی مناسب.

در برخی موارد، ممکن است از جراحی برای خلاص شدن از شر برخی از بافت های آسیب دیده یا کاهش فشار روی ناحیه آسیب دیده استفاده شود، که به عنوان مثال ممکن است منشا یک مشکل سلامتی در استخوان ها باشد.

 

پیشگیری از زخم پای دیابتی

رعایت نکات و موارد زیر ممکن است به کاهش احتمال ابتلا به زخم پای دیابتی کمک کند:

 

سیگار را ترک کنید و الکل را ترک کنید.

روزانه پاها را از نزدیک تحت نظر گرفته و بازرسی کنید.

انجام اقداماتی که ممکن است به کاهش سطح کلسترول بالا کمک کند.

سطح قند خون را همیشه در حد نرمال کنترل و حفظ کنید.

کفش مناسب بپوشید.

درمان زخم پا
درمان زخم پا

کلینیک زخم دکتر امیر عزتی در کرج

کلینیک فوق تخصص بیماری‌ های عفونی و زخم با استفاده از جدید ترین تجهیزات و آخرین تکنولوژی روز دنیا در زمینه درمان زخم دیابتی با خدماتی نظیر درمان زخم دیابت ، درمان زخم بستر، درمان سوختگی، درمان زخم های عفونی، درمان زخم های لیزری و غیره در خدمت همه عزیزان.

کلینیک دکتر عزتی ، مراقبت از زخم و پای دیابتی علاوه بر استفاده از تجهیزات پیشرفته برای تشخیص صحیح از جمله: تجهیزات تشخیصی بیماری شریانی محیطی، شاخص مچ پا-بازویی (ABI)، مانیتور اکسیژن از راه پوست، آماده ارائه خدمات مشاوره دقیق است. و یک پادوسکوپ

بهترین مرکز درمان زخم و پای دیابتی

 

مرکز مراقبت از زخم و پای دیابتی طیف کاملی از خدمات پزشکی مدرن را در مراقبت و توجه به بیمارانی که از زخم‌های التیام ‌ناپذیر، به ‌ویژه زخم‌ های پای دیابتی رنج می‌ برند، ارائه می ‌دهد. و زیر نظر بهترین پزشکان با تخصص و صلاحیت بالا در درمان مشکلات پای دیابتی و در هنر مقابله با زخم ها. از آنجایی که کادر درمانی با هدف کاهش خطر از دست دادن اندام تحتانی بیماران و افزایش کیفیت زندگی آن ها می باشد

مرکز مراقبت از زخم و پای دیابتی در کلینیک با حضور کادر پزشکی چند رشته ای متمایز است. جایی که هر پزشک با توجه به تخصص خود مراقبت های بهداشتی را به بیمار ارائه می دهد، مانند:

جراح عمومی: بهترین کلینیک زخم های دیابتی، زخم های فشاری، قانقاریا، زخم های تصادفی، سوختگی ها و غیره را درمان می کند.

پزشک عروق: مشکلات عروق خونی باریک را درمان می کند و جریان خون را بهبود می بخشد

متخصص دیابت و غدد: سطح قند خون بیمار را تنظیم می کند

پزشک عفونی: عفونت ها و بیماری های عفونی را درمان می کند

پزشک ارتوپد: زخم های دیابتی را که به استخوان رسیده اند درمان می کند

فیزیوتراپیست: به بیماران کمک می کند تا پس از درمان به زندگی عادی روزمره خود بازگردند و در عین حال از عود بیماری جلوگیری می کند.

کلینیک زخم دکتر عزتی در تهران

خدمات:

[ DM Foot ] درمان و مراقبت از پای دیابتی

درمان زخم پای دیابتی، زخم های مزمن یا غیر التیام ناپذیر دیابتی

زخم های دیابتی، عفونت پا

زخم های ایسکمیک

بی حسی و از دست دادن احساس در نوک انگشتان

تغییر شکل پا، تغییر شکل پا و استخوان ها به دلیل پای دیابتی

مراقبت از راه رفتن و استفاده از کفش طبی برای بیماران پای دیابتی

 

سخن پایانی

به طور کلی، یک زخم طبیعی معمولاً طی 7 تا 14 روز خود به خود بهبود می ‌یابد، اما اگر بیش از 14 روز بدون بهبودی گذشت و بیمار مبتلا به دیابت است، باید فوراً به دنبال درمان باشد. زیرا پزشک می تواند مراقبت مناسب از زخم، کنترل عفونت و حل مشکلات عروقی را انجام دهد.

با توجه به موارد گفته شده در بالا توصیه می‌ شود که افراد دیابتی با بروز هرگونه زخم حتما آن را جدی بگیرند و سریعا برای درمان آن به پزشک متخصص مراجعه کنند. و قبل از پیشرفت زخم سعی کنند آن را به طور جدی درمان کنند.  و همچنین سعی کنند همواره قندخون خود را به طور مداوم کنترل کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

تماس از واتساپ